مقالات

تفاوت رم با رام چیست؟

تفاوت رم با رام

فرق حافظه رام با حافظه رم یکی از مهمترین سوالاتیه که در فوروم ها و سایت های دیگه پرسیده میشه . بخاطر تشابه اسمی که  ROM  و RAM به هم دارن خیلی ها گیج میشن و نمی دونن که تفاوت رام و رم چیه . تو این پست به صورت کوتاه در مورد تفاوت حافظه رام ROM و رم RAM صحبت میکنم.

حافظه رم RAM کامپیوتر

اما اگه حوصله خوندن اون لینک رو ندارید میگم که حافظه رم در کنار پردازنده استفاده میشه تا سرعت پردازش اطلاعات توسط پردازنده بیشتر بشه . بارها گفتم که اطلاعات در هارد ذخیره میشه اما سرعت هارد از سرعت پردازنده اصلی خیلی کمتره و پردازنده تا بخواد یه سری اطلاعات رو از روی هارد بیرون بکشه کلی زمان از دست میره . واسه همین یه حافظه رم RAM طراحی کردن که سرعتش از هارد بیشتره و در هر لحظه هم می تونه اطلاعات خودش رو تغییر بده . داخل حافظه رم ، اطلاعاتی از برنامه در حال اجرا کپی میشه . مثلا موقعی که شما برنامه فتوشاپ رو باز میکنید ، یه سری اطلاعات از برنامه فتوشاپ که روی هارد هست ، داخل رم کپی میشه تا پردازنده بتونه با سرعت بیشتر اونارو بخونه و پردازش کنه . حافظه رم انواع مختلفی داره که معروفترین شون SRAM و DRAM هست . تفاوت بین DRAM و SRAM رو حتما بخونید .

rom

درباره حافظه ROM رام

واژه ROM مخفف Read Only Memory هست به معنی حافظه فقط خواندنی . همونطور که از اسمش هم مشخصه ، نمی تونید روی این حافظه چیزی بریزید . درواقع حافظه رام فقط در کارخونه سازنده پر از اطلاعات میشه و دیگه نمیشه تغییرش داد . حافظه ROM مدل های مختلفی داره مثل PROM ، EPROM و EEPROM که EPROM مخفف  Erasable Programmable ROM هست و اون EEPROM هم مخفف Electrically Erasable Programmable ROM هست . این دوتای آخر با روش هایی مثل اعمال اشعه فرابنفش و یا اعمال ولتاژ بالا ، می تونن به تعداد محدود ، پاک بشن و دوباره دیتا بگیرن . پاک کردن اطلاعات موجود در حافظه رام کار زمان بر و سختی هست . حافظه رام رو با دستگاهی به نام پروگرمر دیتا می زنن .

حافظه رام ( بایوس ) روی مادربورد کامپیوتر

از حافظه رام برای ذخیره کردن اطلاعات بایوس و یا فرمور دستگاه های الکترونیکی استفاده می کنن . موقعی که شما دستگاهی الکترونیکی رو روشن می کنید ، یه سری اطلاعات مربوط به بالا اومدن اون دستگاه ، باید لود بشه ، این اطلاعات همیشه ثابت هستن . مثلا تو کنسول های بازی مثل اکس باکس ، پلی استیشن ، سگا یا نینتندو ، یه حافظه ROM وجود داره که اطلاعات برنامه نویسی بازی ها رو توی خودش جا داده و وقتی شما بازی رو اجرا می کنید ، این حافظه رام بکار گرفته میشه .

اما تو بعضی از دستگاه ها باید این فرمور آپدیت بشه ، واسه همین از سال 2008 به اینور ، اکثر آی سی های ROM رو بر اساس تکنولوژی فلش می زنن که بتونن آپدیتشون کنن . حافظه فلش هم مثل رم میمونه هم مثل رام یعنی هم می تونه اطلاعات رو دائم ذخیره کنه ( رام ) و هم اطلاعات می تونن پاک بشن و دوباره نوشته بشن ( رم ) .  احتمالا شنیدید که میگن فلان فرمور مودم یا کامپیوترت رو آپدیت کن . منظور همین حافظه رام هست که از نوع فلش طراحی شده . اما تو جاهایی که نیاز به آپدیت نیست مثل کیبورد کامپیوتر ، حافظه ROM معمولی استفاده میشه . حافظه رام از ماتریکس دیود و یا ترانزیستور ساخته میشه و هر دیود یا ترانزیستور حاوی یه اطلاعاتی هست . حالا بعدا بیشتر توضیح میدم .

پس تا اینجا فهمیدیم که حافظه RAM و ROM هیچ ربطی به هم ندارن و هر کدوم کار خودشونو می کنن و انواع خودشون رو دارن .

فرق حافظه RAM رم با ROM رام

■ واژه RAM مخفف Random Access Memory هست به معنی حافظه با دستیابی تصادفی ولی واژه ROM مخفف Read Only Memory هست به معنی حافظه فقط خواندنی

■ حافظه RAM برای نگهداری موقت اطلاعات و افزایش سرعت پردازش دیتا استفاده میشه اما حافظه ROM برای نگهداری بلندمدت و بدون تغییر دیتا مثل فرمور استفاده میشه .

■ اطلاعات حافظه رم در هر لحظه می تونه تغییر بکنه اما در حافظه رام اطلاعات همیشگی هستن و فقط چندبار و اونم با دستگاه و روشهای مخصوص می تونن تغییر بکنن .

■ حافظه RAM تا زمانی که برق بهش می رسه ، اطلاعات رو داخل خودش نگه میداره و به محض اینکه برق بره اطلاعات هم ریست میشه . دلیلش رو توی لینک روبرو گفتم : چرا اطلاعات حافظه رم با قطع برق از بین میره ؟  اما حافظه ROM حافظه ماندگاره و با قطع برق هم اطلاعات داخلش هست ، یه جورایی مثل فلش مموری می مونه .

■ سرعت حافظه RAM بیشتر از ROM هست . بخاطر همین ، یه وقتایی اطلاعات رام داخل رم کپی میشه .

■ ظرفیت حافظه RAM خیلی خیلی بیشتر از ROM هست . حافظه RAM تا چندین گیگابایت هم موجوده اما حافظه ROM در حد چند کیلوبایت یا نهایتا چند مگابایت هست .

دیدگاهتان را بنویسید